torstai 2. elokuuta 2012

Pinkkejä ilmapalloja, luku 11


Kun pääskyset lentävät vastatuuleen (linkki edelliseen lukuun: <3)

11. Luku

Noora istui kotinsa pikkuruiselle takapihalle asetetulle aurinkotuolille, jossa oli pullea pehmuste. Baden-Baden –tuolille, kuten äiti sanoisi, Noora hymyili toisella suupielellään. Pehmuste oli kuosiltaan vanhanaikainen. Noorasta sen sininen ja kulunut kangas oli ruma, ja se sai hänet nyrpistämään nenäänsä joka kerran, kun hän istuutui. Pienelle pöydälle tuolin viereen Noora oli tuonut kuplivan kivennäisvesilasillisen, jossa jääpalat kolisivat lasin reunoihin.
      Noora siveli tuoreen muotilehden kantta. Häntä kutkutti päästä lukemaan se heti kannesta kanteen, mutta hän viivytteli tahallaan säilyttääkseen tunteen hitusen pidempään. Viimein hän tiesi mitä halusi lukion jälkeen tehdä, hän jatkaisi muotialalla. Tavalla tai toisella hän nousisi huipulle, eikä olisi enää muiden varjossa, kiltti seinäkukkanen. Noora luki lehteä silmät loistaen. Hän oli niin syventynyt intohimoonsa, ettei huomannut ohitse liian lujaa ajavia autoja. Useimmat niistä olivat pieniä ja vanhoja, osa ruostuneitakin. Annan kotikadulla sen sijaan törmäsi useammin kiiltäviin Audeihin. Päästyään loppuun hän käänteli lehteä moneen kertaan nähdäkseen sen seuraavan ilmestymispäivän. Hän saisi uuden luettavakseen juuri sopivasti syntymäpäiväkseen!
     Nooraa mietitytti. Hänellä oli riitaa melkein kaikkien läheistensä kanssa, eikä hän uskonut kenenkään muun edes huomioivan hänen syntymäpäiväänsä. No, enhän mä mitään menetä, vaikka kukaan ei tulisikaan mua onnittelemaan silloin, Noora ajatteli. Hän halusi sysätä katkeruuden mielestään taka-alalle. Hänhän oli jo melkein nainen, ei kai sen ikäinen enää mitään ilmapallojuhlia kaivannutkaan, eikö niin? Silti varmuudeksi Noora merkkasi päivän kalenteriinsa, siihen oli enää pari viikkoa.

      Noora kuljeskeli kaupungilla ja etsi vaatetta itselleen syntymäpäivälahjaksi. Hän tiesi mitä halusi: kukkakuvioisen maksimekon ohuilla olkaimilla ja liehuvalla helmalla. Kuitenkin hän tarttui kerta toisensa jälkeen niittivöihin ja pääkallokuvioisiin paitoihin ihastellen niiden ronskia asennetta. Rehellistä rockmeininkiä. Lopulta hän käveli kassalle kainalossaan juuri sellainen mekko, mistä unelmoi. Lisäksi hän oli valinnut ohuen kaksiosaisen niittivyön, jonka osat menivät ristiin. Noora ei tiennyt milloin sitä käyttäisi, mutta ei voinut vastustaa houkutusta. Äiti menisi yövuoroon, Noora muisti, joten hän jäi vielä hetkeksi pyörimään kaupungille välttääkseen kohtaamisen. Lopulta hän suunnisti järvenrannassa kulkevaa kapeaa hiekkatietä pitkin omaan lähiöönsä.
     
      Noora sipaisi huuliinsa korallin väristä kiiltoa ja lisäsi kevyesti ripsiväriä. Meikkaaminen oli pitkän tauon jälkeen haparoivaa. Hän ei ollut viitsinyt edes puuteroida kasvojaan koko kesänä. Tänään oli kuitenkin hänen syntymäpäivänsä, ja vaikka Noora ei ollut kutsunut ketään hän halusi tuntea itsensä sieväksi. Noora suihkaisi päälleen kevyttä ja vaniljaista tuoksua ja puki liehuvahelmaisen mekon päälleen. Hän katsoi itseään peilistä ja oli tyytyväinen näkemäänsä. Hänen hymyssään pilkahti pieni ilkikurisuus, kun hän käveli kaapilleen hakemaan niittivyötä. Hän veti vyön lanteilleen mekon päälle ja meni uudestaan peilille. Noora rypisti kulmiaan. Vähän ehkä outoa, Noora pureskeli mietteliäänä huultaan. Hetken katseltuaan itseään, niittivyö kukkamekon kanssa alkoikin näyttää hänestä kummallisuudessaan tyylikkäältä ja päätti pitäytyä asussa iloisena siitä, että oli uskaltautunut ottamaan riskin. Ehkä kaikkea kiltteyttä ei tarvitsisikaan hävittää? Ilta-aurinko houkutteli Nooran pihalle. Hän suunnisti taloyhtiön keinuun, joka oli tarkoitettu sen lapsiasukkaille, mutta kaikki lapset olivat jo menneet sisään.
     Hymy viipyili Nooran kasvoilla ja hän keinutteli hiljalleen. Noora ei muistanut, milloin oli viimeksi ollut oikeasti vilpittömän iloinen. Tuntui kuin koko kesän hän olisi vain kulkenut kuin sumussa, suupielet alaspäin, silmät ilmeettöminä tuijottaen. Nyt hänen sisällään kupli ilo, jonka hän toivoi kestävän. Voi kunpa tämä ei haihtuisi, hän ajatteli sulkien silmänsä. Juuri saatuaan ajatuksensa loppuun joku tarttui takaapäin hänen käsiinsä samalla, kun joku esti häntä näkemästä sitomalla silmien eteen liinan. Nooran suu ammotti aukinaisena valmiina ulos pyrkivään huutoon, mutta kirkaisu takertui jonnekin hänen kurkkuunsa. Sen sijaan sieltä purkautui katkonaista hengen haukontaa, suupielien vuoroin rentoutuessa ja jännittyessä uudelleen kireiksi. Hän oli kauhusta jäykkä, kun lujat ja lihaksikkaat, karheiksi ahavoituneet käsivarret kantoivat häntä kevyesti pois kotitalonsa pihalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti