sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Quiche Lorraine

... eli kinkku-juustopiiras ranskalaiseen tyyliin! Tämä on sunnuntai-iltojen "kunnon ruoan" ja iltapalan välimuoto. Siis kuin brunssi, mutta illalla :). Ja koska I`m living like it`s Sunday everyday ainakin näin loma-aikoina, niin sopiva ajankohta löytyi torstai-iltana. Täytyy muuten sanoa, että rakastan tätä aurinkoa, suupielet nousee väkisinkin ylöspäin! Vaikka kuviin ylimääräisiä varjoja tuleekin, mutta valo kyllä saa kuvat muuten tykkäämään ihan jotain muuta kuin kyttyrää ;).


Kinkku-juustopiiras (Quiche Lorraine) neljälle/kahdeksalle

Pohja:
100 g voita
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl vettä

Täyte:  Tätä voi soveltaa ihan mielensä mukaan (eli siis sen mukaan, mitä kaapista löytyy)
150 g savukinkkua (minä laitoin ihan vaan normikinkkusuikaleita)
½ punaista paprikaa (eli siis eilistä porkkanaraastetta, herneitä ja sipulia)
150 g emmentaljuustoraastetta (laiska, kuten minä, käyttää valmista juustoraastetta)
3 munaa
1 tlk ranskankermaa tai
2 dl kermamaitoa (myös turkkilainen jogurtti toimii, testattu!)
1 tl paprikajauhetta
ripaus musta- tai valkopippuria 

1. Nypi kulhossa voi ja jauhot tasaiseksi seokseksi. Lisää suola ja vesi. Sekoita sormin tasaiseksi. Anna taikinan tasaantua viileässä noin 15 minuuttia.

 2. Suikaloi tai kuutioi kinkku ja paprika (tai mitä ikinä keksitkin, kuten minä :D). Sekoita keskenään munat, kerma ja mausteet. Raasta juusto.

Helppo homma tähän mennessä! Vaikeinta ehdottomasti tuo voin nyppiminen tasaiseksi :D. (Meikitön minä, yhym...)

Mutta sitten pitikin sekoittaa mausteet... Mä alan pikkuhiljaa tajuta, miksi mä mieluummin tykkään näissä ruokajutuissa olla siellä syöjäpuolella :D

3. Painele taikina matalan piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pistele ja paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

4. Levitä piiraspohjalle kinkku- ja paprikakuutiot (tai sellainen täyte, jonka olet tehnyt) sekä juustoraaste. Kaada päälle munaseos (se lopulta multakin, mestarikokilta, onnistui :D).

5. Kypsennä paistosta edelleen 225 asteessa noin 25 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja saanut kauniin värin. 

Sitruunalla maustettu vesi ja viinirypäle-auringonkukan/kurpitsansiemen-rucola -salaatti sopi hyvin Quiche Lorrainen kavereiksi :). Ja vaikka piiraasta tulikin tällä kertaa vähän suomalaisempi versio, niin kyllä se silti mukavan Ranska-tunnelman loihti.
Mukavaa sunnuntai-iltaa!





2 kommenttia:

  1. Näyttää aivan tosi herkulliselta! :-D ohjeetkin on kivan selkeät, sellaiset joiden avulla jopa mun kaltaiseni mestarikokki (= kunnon säheltäjä) voisi ehkä saada jonkinlaisen piiraan aikaan!:)

    Aurinkoinen sää kyllä piristää mukavasti mielialaa, kaikki näyttää niin paljon valoisammalta ja kauniimmalta. Auringosta jotenkin saa ihan uutta energiaa. :D Heh, ja tuo erittäin pirteä ja iloinen kuva susta sopi oivallisesti tuonne väliin (ja huomasin itsekin hymyileväni täällä suu korvissa vaikka se taivaalla keikkuva, lämpimän keltainen loistepallukka laskikin jo tunteja sitten :-D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää on siitä hyvä piirakka, että se onnistuu aina, melkein millä täytteellä (siis suolaisella kuitenkin) vaan! :)

      Poista