perjantai 15. kesäkuuta 2012

Torii-portti, luku 3


Kun pääskyset lentävät vastatuuleen  (linkki edelliseen lukuun: <3)


3. Luku

Noora pakkasi huolellisesti laukkuaan. Se ei saanut näyttää siltä, että siellä olisi normaalia enemmän tavaraa. Hän taisteli mekon liukkaan kankaan kanssa ja yritti viikata sitä siististi, mutta sai purkaa taitteet useaan kertaan. Saatuaan viimein tavaransa pakattua hän vaihtoi vaatteensa mustiin trikoisiin legginsseihin ja tunikaan, jonka helmaa koristivat värikkäät kukkakuvioinnit. Solmiessaan tennareidensa nauhoja äiti ilmestyi ovensuuhun. ”Yhdeltätoista pitää sitten olla kotona”, äiti sanoi kireästi. Äidin katse kulki hitaasti ylhäältä alas ja takaisin, ja ilmeisesti hän päätti, että Nooran asu oli sovelias. Noora nousi seisomaan, nosti painavan laukun olalleen ja mutisi heipat. Äiti ei jäänyt ovelle vilkuttamaan, vaan painoi ulko-oven kiinni ja palasi takaisin siivoamaan keittiötä.
     Noora käveli pyörälleen, naapurin uusi asukas, keski-ikää lähentelevä mies vilkutti Nooralle. ”Terve! Rimpsalle menossa?” Noora tuhahti ja hyppäsi punaisen seitsenvaihteisen Nopsan satulaan. Miksi mä ajan Nopsalla? Miksei mulla ole vaikka Jopoa tai jotain siistiä hybridiä, sellaista millainen on sillä 9 F:n Emilialla? Mä olen pyörää myöten liian kiltti! Nooran takaraivossa takoi kun hän lähti polkemaan Annan kotia kohti niin kovaa kuin vain pääsi. Heillä ei olisi yhtään ylimääräistä aikaa valmistautumiseen. Noora saapui ennätysajassa Annan kotiportille. Talon pihaa ympäröi raskas takorautainen aita. Sen portti oli tunnusluvulla avautuva. Annan perhe oli varakas, ja he antoivat sen myös näkyä. Talo oli suuri ja valkoinen tiilitalo. Ovelle vievä polku oli laatoitettu elävän näköisillä, hiukan punertavilla kivilaatoilla. Talon vasemmalla puolella aidan vieressä oli omenapuita ja takapihalla kasvoi luumuja. Keskellä pihaa oli kukkaistutuksia yhdessä suuressa penkissä, jonka keskellä pulppusi suihkulähde. Annan äiti rakasti puutarhanhoitoa. Kukkapenkissä kasvoi useita komeita kasveja, kuten pioneja, sormustinkukkia ja salkoruusuja. Pihaan oli upotettu myös uima-allas, jonka vesi säihkyi turkoosina, kun kevätkesän ilta-aurinko paistoi sen pintaan. Joka kerran, kun Noora astui pihaan, hän tunsi pienen kateuden piston sisällään. Hän asui itse yksinhuoltajaäitinsä ja kissansa kanssa rivitalokolmiossa, joka sijaitsi nuhjuisessa 70-luvulla rakennetussa lähiössä.
      ”Moi! Tule sisälle, mulla on vähän tuolla tunnelmanluojaa valmiina! Meillä ei ole ketään kotona, kun Niko jäi Helsinkiin sen tyttöystävän kanssa ja porukat lähti Ruotsin-risteilylle”, Anna huikkasi ja iski silmää. Anna siis oli sittenkin saanut sen mansikkakuohuviinin veljeltään! Noora ajatteli ja hymyili leveästi hypähdellessään Annan luo. Noora käveli hitaasti ympärilleen katsellen Annan huoneeseen. Annalla oli tilava ja valoisa, modernisti sisustettu huone. Huonetta hallitsi fuksian värisellä satiinipeitolla peitelty korkea ja leveä sänky, jonka päädyssä oli mustia takorautaisia pinnoja. Seinät olivat muuten hillittyä vaalean harmaan sävyä, mutta päätyseinä oli tapetoitu voimakkaan violetilla tapetilla. Pellavaverhot olivat kiiltävän harmaat, valkoiset ja pellavan väriset. Sängyn yläpuolella olevalla hyllyllä komeilivat edelleen Japanista tuliaisiksi tuodut pikkuesineet. Annan suosikki oli pikkuinen torii-portti, jonka vieressä oli aidon yksityiskohtainen geishanukke, jolla oli päällään violetti kimono. Noora rakasti tuota nukkea, sen kalpeita kasvoja, vaatteiden runsasta kuviointia ja sitä henkeäsalpaavan mystistä tunnelmaa, jota nukke hehkui ympärilleen seisoessaan hyllyllä, huoneen aitiopaikalla.
      ”Otetaan tästä vähän inspiraatiota ja ruvetaan valmistautumaan”, Anna touhusi ja kaatoi samppanjaa korkeajalkaisiin laseihin piripintaan asti ja työnsi toisen Nooran käteen. Olikohan se aloittanut jo itsekseen? Noora pohti silmäillessään Annan vähän punakoita poskia ja kuunnellessaan ylenpalttisen innostunutta puhetta. ”Joo… kiitti”, Noora sanoi ja hörppäsi ison kulauksen lasista. Hänen oli käännettävä kasvonsa poispäin, samppanja oli niin kauhean hapanta. ”Sullahan onkin jo asu valmiina, miten sä sait sen mahtumaan tuohon laukkuun?” Anna hämmästeli Nooran vetäessä mekon kassistaan. ”Mulla on täällä kengätkin… ja meikkipussi”, Noora sanoi ja nauroi Annan auki loksahtaneelle suulle. ”Mä päädyin näihin pinkkeihin korkkareihin, vähän väriä pitää kuitenkin olla!” hän jatkoi ja heitti pitkät, punertavat ja luonnonkiharaiset hiuksensa selän puolelle. Ne yltivät reilusti lapaluiden yli ja olivat paksut ja tuuheat. Anna kääntyi vaatekomerolleen ja alkoi vedellä vaatekappaleita käsivarrelleen. Noora katseli ihmeissään, kuinka paljon Annalla oikein olikaan bileisiin sopivia asuja, kun hänellä itsellään oli vain vaivalla hankittu yksi ainokainen mekko.
     ”Miten olisi tämä?” Anna pyörähteli huoneessa yllään pinkki, minimittainen ja kimalteleva mekko. ”Eikös tuo kimalle ole jo vähän liikaa?” Noora mutisi ja sai Annan onneksi päätymään samaan. Mekko lensi lattialle ja hetkessä Annan päällä komeili musta avonainen mekko. ”Tuo taas on aika talvinen, olisiko sulla jotain turkoosia, se sopisi ihan älyttömän hyvin sun silmiin!” Noora ehdotti ja sai Annan taas innostumaan. ”Joo! Mulla on tällainen turkoosi yksiolkaiminen. Mä sain viime viikolla, kun iskä teki hyvän tilin sen lakitoimistossa ja se halusi ilahduttaa mua vähän.” Vähän? Noora ajatteli sarkastisesti nähdessään mekossa komeilevan Guccin merkin. ”Toi on aivan upea!” Noora henkäisi, kun Anna oli vetänyt mekon päälleen. Kun tytöt saivat vielä kampauksensa, Noora nutturansa ja Anna huolelliset kiharansa, ja vahvat meikkinsä laitettua, Annan puhelin soi. Joku soitti ilmeisesti bileistä, Noora ajatteli, kun Anna joutui vähän väliä kysymään, mitä soittaja oli sanonut. ”Okei, me tullaan ihan heti!” Anna sanoi ja lopetti puhelun. ”Siellä on bileet täydessä vauhdissa, mennään!” Noora asetteli kengät jalkaansa ja lähti korot kopisten Annan vanavedessä kohti puistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti